Skip to main content

Za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u 2019. godini opredeljeno je sto miliona dinara za bespovratna sredstva, najavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodajući da ovaj projekat ministarstvo sprovodi uz podršku Skupštine grada Beograda i Kancelarije za mlade.

„Vlada Srbije će u narednom periodu maksimalno posvetiti pažnju promociji ženskog inovacionog preduzetništva, što je i evropski trend“, poručio je Popović.

Preduzeto je dosta aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u ovu oblast, rekao je on, a jedna od njih je Program podrške razvoju i promociji inovacionog ženskog preduzetništva koji je započet ove godine.

Glavni cilj je unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama kroz promociju, afirmaciju i direktnu podršku u realizaciji njihovih ideja.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je problem što je u inovacionom preduzetništvu mnogo manje žena nego muškaraca.

“Važno je da deca od osme ili devete godine uče programiranje, osnove preduzetništva kako bi kasnije donosili svoje odluke i osnivali startap kompanije”, rekao je Popović dodajući da će biti podržana svaka ideja koja će pomoći razvoj ženskog preduzetništva.

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda Dragomir Petronijević rekao je da je od velike važnosti afirmacija i promocija preduzetništva, a posebno ženskog, kako bi se otklonili rodni stereotipi i ohrabrile žene da pokrenu svoje kompanije.

“Ako ne pokušate nećete sigurno uspeti, a ako pokušate, možete biti primer dobre prakse”, rekao je on i pozvao sve da posete sajt www.znanjemdocilja.rs na kome se mogu više informisati.

Na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške razvoju ženskog preduzetništva mogu se javiti jedinice lokalne samouprave ali i organizacije koje konkurišu zajedno sa jedinicama lokalne samouprave u zavisnosti za koju meru odnosno aktivnost u okviru Programa se konkuriše. Više informacija se može naći na sajtu www.inovacijegov.rs.