Skip to main content

Učenička kompanija „PIPO” iz Tehničke škole „Kolubara” u Lazarevcu, koja se bavi proizvodnjom uređaja za automatizovano zalivanje cveća, kao i sigurnosnim sistemom koji usled pada nivoa vode sprečava oštećenje uređaja, osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju održanom u Beogradu.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „Sense” koju čine učenici Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, a koji proizvode aromaterapeutske sapune i parfeme u čvrstom stanju, dok je treće mesto osvojila učenička kompanija „Sidžth Sense” iz Tehničke škole u Mladenovcu sa specifičnim pomagalima za osobe sa invaliditetom.

Srednjoškolci Medicinske škole na Zvezdari zauzeli su četvrto mesto zahvaljujući inovativnim predmetima izrađenim od drveta.

Učenička kompanija obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta.

Svake godine organizacija Dostignuća mladih u Srbiji organizuje pet regionalnih takmičenja učeničkih kompanija na kojima učenici imaju priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine, kao i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima.

Najbolje kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u Novom Sadu, od 19. do 21. maja. Pobednik će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Francuskoj.

Na takmičenju u Beogradu svoje proizvode i usluge ponudili su učenici 10 beogradskih srednjih škola, a njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude ocenjivali su članovi žirija iz kompanija “ManpowerGroup”, MOL Srbija, “KidHub”, Privredne komore Srbije i Beogradske otvorene škole.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija “TeleGroup” i “ManpowerGroup”, kao i tržnog centra Delta Siti.